Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Geit verzorging

| AlgemeenSoorten | Verzorging |

Verzorging 

Een geit moet ook verzorgd worden, je moet bijvoorbeeld:
- hun hoefjes bijwerken,
- hun hok uitmesten,
- ze borstelen,
- ze aandacht geven,
- ze elke dag eten en drinken geven (geiten eten niet enkel gras!)
- als hij ziek is met hem naar de dierenarts,
- maar moet je ook naar de dierenarts om ze de nodige medicatie te geven (vb ontwormingsmiddel)

Huisvesting

Geiten hebben ruimte nodig om te kunnen spelen, want geiten zijn gek op spelen en ravotten. Ze zitten dus niet stil en zijn erg ondeugend, zeker als ze jong zijn!  Bij de thuiskomst van een nieuw geitje moet je er voor zorgen dat er een afgesloten weiland is met stevige draad zodat de geitje(s) niet kunnen ontsnappen. Verder hebben ze een schuiplaats nodig dat ruim genoeg is en waar hij schuilen kan voor wind, regen, kou en andere nare weersomstandigheden. geiten hebben een grote hekel aan regen, té fel zonlicht en wind. Leg er een baal stro in. De geit springt er dolgraag op en hij slaapt er ook graag op! Het is immers zachter dan op de grond te slapen! Bovendien is stro erg handig in de winter: stro laat lucht door én houdt warm. In de winter is stro onmisbaar. Hij zal er zich met veel plezier in nestelen en urelang er blijven liggen. Nog 2 voordelen van stro: stro is goedkoop én het is gemakkelijk en netjes om op te ruimen! Grond? Op de grond kan je hout leggen (wat het beste lijkt) en leg daarbovenop stro.

Ze zullen heel blij zijn met een speeltuig, bijvoorbeeld een trap: timmer enkele houten planken  aan elkaar, zodat ze een grote trap vormen. De geit zal met zijn lenigheid en evenwicht heel graag op de planken spelen. Je kan ook enkele blokken hout of boomstronken (groot liefst) in zijn weide leggen, met gemakt springt hij er op of af. Of nog leuker: maak een wip: neem een vrij ronde houtblok en een dikke plank. Schroef die 2 aan elkaar en je hebt een toffe wip.

Mjam mjam... wat eten ze?

Geiten zijn erg gestructureerd en hebben een héél goed tijdsbesef. Ze willen dus eigenlijk hun eten elke dag op hetzelfde tijdstip krijgen, als je dat niet doet gaan ze mekkeren tot je hun eten gegeven hebt! Geiten eten bladeren, en geiten schuren zich aan bomen... jawel, ook je bomen moeten eraan geloven! Je kan -om je bomen te beschermen tegen al dat geitengeweld - gemakkelijke een kippengaas rond de boom draaien. Hou die draad wel in het oog zodat het niet los komt of dat ze er zich niet kunnen aan kwetsen. Zo blijft de geit van de schors en van de bladeren. Kijk ook eens na in de omgeving of er geen giftige planten staan, die kunnen de geit veel last en schade berokkenen.  Geiten zijn geen kieskeurige dieren. Daarom moet je kieskeurig zijn voor hen. Je mag en kan hen (bijna) alles geven, maar overdrijf niet.  Geef ze elke dag vers, schoon en koud water en zorg ervoor dat het drinken niet de hele dag in de blakende zon staat (anders warmt het water op en bederft het extra snel) Ze eten elke dag ook korrels, hooi en erg graag vers gras. Verder eet een geit ook ons afval, maar kijk wel goed dat het niet bedorven is! Oud brood (liefst gedroogd, wordt als koekje gezien of snoepje voor de geit), sla, komkommer, kortweg alles (behalve vlees)