Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Konijn verzorging

| AlgemeenSoorten | Verzorging | Baby nijntjes |  Rassen |

Verzorging

Al bij al vraagt een konijn geen bijzondere verzorging: dagelijks vers voer, stro en vers drinken, wekelijks vers stro (dwz een uitgemest hok) en een veel aandacht. Kies voor een extra speelmaatje voor het konijn om verveling tegen te gaan of voorzie in de kooi voldoende speelgoed. Gebruik voldoende stro of hooi want dit absorbeert heel veel urine, kies niet voor zaagsel want ze kunnen het opeten en als het konijn diaree heef, blijft al het zaagsel aan de anus van het konijn kleven. Bij langharige konijnen zorgt het ook voor extra klitten.

Voeding

Je konijn moet regelmatig voeding krijgen, want de darmen van een konijn moeten gevuld zijn en blijven. Dagelijks vers water is verplicht. In een drinkbakje of in een konijnen – drinkfles. Let op want sommige drinkbakjes zal een konijn makkelijk kunnen omstoten. Je moet het konijn elke dag korrelvoer geven, maar geef ook hiervan niet te veel want dan raken ze aan de diaree. Ze hebben ook elke dag vers hooi nodig, hier kun je nooit te veel van geven. Hooi is goed voor de spijsvertering (het voorkomt onder andere haarballen). Als het konijn binnenshuis woont, is het aangeraden om minder korrelvoeding te geven maar meer groenvoer. (in korrelvoeding zit vaak krachtvoer!)

Een extraatje mag natuurlijk altijd… maar overdrijf niet! Daarmee bedoelen we: geef je konijn niet overdreven veel groenvoer… want daar kan een konijn ziek van worden! In geen tijd krijgt het konijntje diaree, en dat is heel moeilijk te genezen! Worteltjes kunnen weliswaar geen kwaad. Maar let op met sla, bloemkoolblaadjes enzovoort. Geef je konijn dan ook niet wat hij niet lust! Houd hij niet van appel, geef hem dan ook geen appel meer! Kijk ook goed uit wat giftig is voor je konijn en wat niet! Vaak zegt men dat het dier niet zal eten wat giftig is voor hem, maar dat is een fabeltje! Een konijn zal ook opeten wat giftig is voor hem, dus is het jou taak om uit te kijken wat hij wel of niet mag. Bij de minste onzekerheid, geef het niet!

Huisvesting en vrij rennen

Wegens gebrek aan ruimte worden konijnen in een hok gestopt. Maar laat jou konijn dan ook regelmatig eens uit zijn hokje en laat hem dan eens vrij rond rennen, dat is goed voor de spijsvertering van het konijn, maar ook voor zijn poten (de spieren in de poten vooral) en om niet zwaarlijvig te worden. Een konijn is niet gemaakt om dagen, weken, maanden, jaren lang in een kleine oppervlakte te zitten. Wat je ook kan doen, is een kooi kopen die groot is ofwel kan je een park in de tuin afzetten waar het konijn naar hartenlust kan rennen! Laat een (angora)konijn niet dag-in-dag-uit vrij buiten rennen! Een konijnenhok kies je het best uit plastic of uit metaal. Kijk liever niet om naar een houten konijnenhok, want dat is heel moeilijk schoon te houden en te reinigen!

Als je er voor kiest om je konijn vrij te laten rondrennen moet je wel op enkele factoren gaan letten:
vb kan je konijn op zijn route geen elektriciteitskabels tegenkomen? Kan hij zich nergens aan kwetsen? Kan hij nergens afvallen? Kan hij geen giftige planten opeten? Kan hij niet aangevallen worden door een ander huisdier? Kan er niks omvallen? Vind je het erg dat je konijn een plasje maakt op de plaats waar je hem laat lopen?