Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Cavia verzorging

| Algemeen | Soorten | Wist je dat | Verzorging |     

Verzorging

Bij een cavia moet je vooral op de nagels, oortjes en tanden letten. Nagels en tanden mogen niet te lang worden en de oortjes moeten schoon blijven. De nagels van cavia's moeten regelmatig geknipt worden, dit kun je laten doen door de dierenarts of een knaagdierenopvang, maar als je eenmaal weet hoe het moet kun je het ook zelf doen. Je hebt dan een special nagelschaartje nodig. Als je dit regelmatig doet is het makkelijker om ze te knippen, hoe langer je wacht hoie meer het leven in de nagel begint te 'groeien'.

Verder houdt een cavia er erg van om geborsteld te worden. Zeker bij een langharige cavia of een rexcavia is het vaak nodig. Om klitten en hooi en zaagsel eruit te borstelen. Maar ook een gladharige cavia vindt het vaak geweldig. En alle losse haren worden er gelijk uit gehaald. Hiervoor heb je een zachte borstel en een kam nodig. Als het in de zomer erg warm is kun je de vacht van langharige cavia's ook knippen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, maar pas wel heel goed op dat je de cavia niet verwond. Laat liever wat meer vacht staan, dan hem tot op de huid kort te knippen.

De kooi van een cavia moet elke week verschoond worden, afhankelijk van het aantal cavia's en de grootte van de kooi. Je kunt je cavia als hij vies is geworden ook wassen. Als alleen de kont van de cavia vies is kun je deze in een bakje met een laagje lauw water schoonweken. Als je cavia echt heel vies is kun je hem ook helemaal wassen, dit moet je natuurlijk niet elke week doen, maar alleen als het echt nodig is. Je moet er wel altijd goed op letten dat het niet tocht! Je moet de cavia dus echt heel goed droogwrijven, en eventueel op een lage stand föhnen. Je kunt beter geen shampoo gebruiken, maar als het echt nodig is dan kun je het best een zo mild mogelijk product gebruiken (bijv. Babyshampoo). Spoel de vacht goed uit na het gebruik van shampoo, er mag niets in de vacht achterblijven. Zorg er ook voor dat je de cavia niet in een te hoge laag water zet, het is niet de bedoeling dat hij kan verdrinken. Het best is om verschillende bakken water en de gootsteen te gebruiken.

Huisvesting

Cavia's kunnen binnen en buiten gehuisvest worden. Als het echter in de winter te koud word is het wel noodzakelijk ze naar een wat beschuttere, warmere plek te halen, bijvoorbeeld in huis of in een bijkeuken. Let wel op dat de cavia niet gelijk van de kou buiten naar een verwarmde kamer binnen gaat, laat de cavia geleidelijk aan wennen. Zorg er dan natuurlijk als het wat kouder begint te worden voor genoeg materiaal om zich warm te houden, dus extra zaagsel, stro of hooi.

Cavia's die buien wonen kunnen in een konijnenhok gehuisvest worden. Bij voorkeur natuurlijk ook met een ren er aan, en zo groot mogelijk. Let op dat de loopplankjes als het om een hok met verdiepingen gaat niet te stijl zijn.
Cavia's die binnen komen te wonen kunnen in een traliekooi of dunabak gehuisvest worden. In een dunabak is er minder snel tocht, maar dit is wel benauwd voor de cavia, en de schadelijke ammoniakdampen die vrij komen uit uitwerpselen van de cavia kunnen niet goed weg. De voorkeur gaat dus uit naar een traliekooi. Deze zijn in verschillende maten te koop, neem als het even kan de grootste die je kunt vinden! Natuurlijk kun je ook zelf een mooie binnen- of buitenkooi maken.

De kooi moet op een lichte, tochtvrije plek komen te staan. Bij voorkeur tegen een muur aan, een stukje van de grond af. Niet vlak bij of boven de CV of kachel. De kooi moet niet vol in de zon staan. De cavia moet altijd schaduw hebben.

In de kooi moeten de volgende dingen aanwezig zijn; een etensbak, drinkfles of drinkbak, eventueel een hooiruif. Verder moet er ook speelgoed en knaagmateriaal in de kooi zijn, en cavias stellen het erg op prijs als er een houten slaaphokje in de kooi staat. Als bodembedekker kun je Zaagsel, aubiose of russel bedding gebruiken. Een toiletje is niet nodig, cavia's zijn namelijk niet zindelijk te maken.

Voeding

Een cavia eet voornamelijk gewoon krachtvoer. Gemengd voer wordt ook gebruikt maar hier halen de cavia’s vaak alleen de lekkere dingen uit waardoor ze niet alle voedingstoffen binnenkrijgen. Wat altijd bijgegeven moet worden is Vitamine C! Dit is heel belangrijk want de cavia kan dit zelf niet aanmaken . Je kan dit bijgeven door middel van druppels (speciaal voor cavia’s)of tabletten (gewoon voor mensen maar dan suikervrij!) Let wel op, vit. C vervliegt! Verder moet een cavia altijd voldoende hooi tot zijn beschikking hebben. Dit is goed voor de kiezen, die slijten dan goed en het is goed voor de darmen. Deze werken daardoor beter. Verder houden ze ook erg van een lekker stukje wortel, witlof of een beetje andijvie. Ook kun je je cavia verwennen met stukjes fruit, dit is gezonder dan al het snoep en knabbelstengels enzo uit de winkels, en ze vinden het net zo lekker!