Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Kalkoenen

De Kalkoen 

KalkoenKalkoenen worden in Nederland gehouden voor de consumptie van kalkoenenvlees.  De tamme kalkoen bestaat al sinds heel lang geleden. Waarschijnlijk zijn wilde kalkoenen in Mexico als huisdieren/consumptiedieren gehouden en na de ontdekkingsreizen (15e en 16e eeuw) naar Europa getransporteerd. De tamme kalkoen heeft uiteraard nog veel weg van de wilde kalkoen, al is er in de loop der eeuwen wel één en ander veranderd.

Wilde kalkoenen zijn na 2 jaar geslachtsrijp en wegen dan ongeveer 9 kg. De haan voert voor de paring een baltsritueel uit. Een hen legt 8 - 15 eieren, met een broedduur van 28 dagen. Na het uitkomen zijn de kuikens zeer actief en binden zich aan de hen. Door middel van vocale en visuele signalen leren de kuikens belangrijke gedragingen, zoals eten. Na 5 maanden is er een sociale rangorde. Bij gevaar vluchten de dieren door snel weg te lopen en in uiterste nood vliegen ze zelfs een stukje. Volwassen kalkoenen en kuikens vanaf een leeftijd van circa 4 weken slapen in bomen.

Het beste is ze deels binnen (bij koude) en deels buiten te houden,  waarbij de dieren zelf de mogelijkheid tot keuze hebben en waarbij meer mogelijkheden voor activiteiten (uitlooprennen, stof- en zandbaden) en de nodige afwisseling in de omgeving (bomen en struiken) geboden wordt.
In de natuur eten kalkoenen plantaardig materiaal en insecten en drinken water.  Ze krijgen bij ons een variatie van granen en ze kunnen buiten groenvoer in de vorm van gras, bladeren e.d. zoeken.