Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Geiten soorten

| Algemeen | Soorten | Verzorging

We hebben verschillende soorten geiten:

De Nubische geit

NubischegeitOnze Nubische geit heet Emma. Deze geiten komen oorspronkelijk uit Noord Afrika. Ze hebben grote hangende oren en een rond neusbeen. Ze staan bekend als goede melkgeiten en hebben een aanhankelijk karakter.
De Nubische geit kan meerdere lammeren per worp kunnen krijgen (drie- en vierlingen komen vaak voor) Het is ook bekend dat dit een laatrijp ras is, waardoor de dieren meestal pas als zij wat ouder zijn (op vier- of vijfjarige leeftijd) volledig zijn uitgegroeid. Het komt ook voor dat geiten ouder dan tien jaar nog vruchtbaar zijn en melk produceren.
Nubische geiten vallen niet alleen op door hun markante uiterlijk maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter.  Het zijn geiten die je niet zomaar in de wei moet laten lopen.
Deze aanhankelijke geiten hebben behoefte aan regelmatig menselijk contact en vooral met kinderen kunnen zij een hechte band vormen. Deze geiten hebben niet alleen een apart uiterlijk maar zij zijn ook bijzonder aardig in de omgang.

 

De Toggenburger

ToggenburgerOnze toggenburger heet Irma. Het Toggenburger geitenras kent zijn oorsprong in Zwitserland in het Kanton St. Gallen. In het begin van de vorige eeuw is een aantal dieren uit Zwitserland geïmporteerd. Het ras kwam tot in de jaren zestig van de vorige eeuw vooral voor in Drenthe en omgeving. Pas vanaf die periode is de belangstelling voor het ras meer verspreid over het land. De Toggenburger is een compact gebouwde geit, waarbij de gebruikswaarde, melkgeit, duidelijk aanwezig moet zijn. De lichaamsbouw van de geiten en bokken is compact, de lengte van de schoft en de romp is nagenoeg gelijk, zodat het dier wordt gekenmerkt door een “vierkante” bouw. Opvallend aan de Toggenburger is de kleur- en aftekening. De meest ideale kleur is “melkchocoladebruin”, voorzien van een witte aftekening op de kop, benen en spiegel. Met name de koptekening maakt dat de Toggenburger een zeer fraai uiterlijk heeft. De Toggenburger wordt gekenmerkt door een uitstekende uierkwaliteit. Op menige plaatselijke, regionale of landelijke tentoonstelling is een Toggenburger tot uierkampioen aangewezen. Door het rustige karakter zijn ze eenvoudig te houden, zowel in kleine als in grotere groepen.

 

De Dwerggeit

DwerggeitOnze dwerggeiten heten Maud (de witte), Lady (bont), Bruintje (bruin), Lieke (zwart, wit + bruin) en Jolien. De dwerggeiten in ons land zijn van Afrikaanse afkomst, maar lijken door hun bouw niet meer op hun voorouders. Ruim 50 jaar geleden werden deze dieren Europa binnen gevoerd. Het waren toen wat lomp gebouwde dieren, die gemiddeld groter waren dan de dwerggeiten die we vandaag de dag kennen. In het land van herkomst zag men ze als voornamelijk als voedsel. Bovendien is hun hoge vruchtbaarheid een pluspunt. De melk die de dieren geven is alleen van betekenis voor de jongen, daarom worden dwerggeiten ook niet gemolken. De schouderhoogte van een dwerggeit ligt tussen de 45 en 55 cm, en weegt zo'n 25 kilo. Dwerggeiten komen in alle kleuren voor, maar het meest voorkomende is de wildkleur. Sommige dieren hebben klokjes, en ze zijn meestal gehoornd. Tegenwoordig wordt de dwerggeit gehouden als hobbydier. Het zijn geweldige huisdieren, altijd opgewekt, vrolijk, speels en nieuwsgierig. Voor kinderen zijn het fijne speelkameraatjes, maar ook volwassenen kunnen veel plezier aan dit dier beleven, bijvoorbeeld op tentoonstellingen en keuringen.