Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Geiten

| Algemeen | Soorten | Verzorging |

Algemeen 

Ik ben een geit...dus ik speel ... heeeeel graag, ze worden daarom vaak als huisdier gehouden, maar dan zitten ze niet binnen in de huiskamer maar in een stal of lekker buiten.
Geiten zijn zomers het meest actief in de avond. In de winter zijn geiten wel stukken rustiger omdat ze hun energie sparen om zich warm te houden. In deze periode is het ten zeerst aangeraden om hen krachtvoer te geven.

Geiten kunnen wel 15 jaar oud worden. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, maar over het algemeen zijn geiten lief en vriendelijk, maar laat ze nooit achter bij kleine kinderen (zeker niet als het een bok is) Als de geit schrikt van iets is de kans groot dat hij per ongeluk zijn horens in het gezichtje van het kleine kindje laat belanden.
Een zwangerschap van een geitje duurt 5 maanden. Als ze bijna gaat bevallen wordt ze veel rustiger dan anders, en je kan zien dat ze veel dikker is en haar uier wordt groter en dikker. Er kunnen tussen 1 tot 3 geitjes geboren worden. Geiten zijn herkauwers. Ze eten dus, slikken hun eten in, maar het eten komt terug en ze moeten voor de 2de keer kauwen. Ze hebben daarvoor 4 magen: 3 voormagen en de laatste maag.

Karakter en omgang van een geit

Geiten zijn erg sociaal, ze zijn graag in een groep en krijgen graag aandacht van mensen. Ze hebben echt behoefte aan een soortgenoot, een mens gaan ze ook zien als hun soortgenoot. Ze zijn dus speels, ze wandelen, lopen, huppelen, springen, rennen de hele dag onvermoeid door en houden ook speelgoed zoals een wip of een hoge loopplank of boomknuisten om op te springen. Ze zijn uiterst vriendelijk tegen iedereen, maar vooral tegen de verzorger, met een geit  kun je een hele goeie band opbouwen, ze geven dan likjes of gaan met hun kopje tegen je aanduwen om te zeggen: "streel mij eens" Ze zijn betrouwbaar, geiten kun je als je ze al een tijdje hebt, los laten meelopen in de straat, ze zullen niet van je wegrennen. Geiten gaan immers enkel en alleen een pad bewandelen die ze al eerder samen bewandelden met hun baasje. Verder dan dat pad gaan ze niet.
Ze kunnen nogal wild doen, zeker als een bok met driften zit. Dan kijk je wel beter eventjes uit voor zijn horens want die kunnen je flinke blauwe plekken bezorgen. Geiten zijn altijd even vrolijk en goedgemutst. Ze zijn afhankelijk, ze hebben wel hun baasje nodig. Als die er één dag niet bij hen geweest is mist hij jou wel. Ze zijn erg nieuwsgierig en weten graag wat rondom hen gebeurt. Zeker als er iets nieuws in hun looppark staat of als je met iets raars 'zoals een eidoos' afkomt. Ze lopen graag eens elders (geiten lopen graag eens op een plaats die eens niet hun looppark is. Ze houden er ook van om eens op een andere plaats te mogen grazen dan altijd hetzelfde plekje, ze zoeken een zekere afwisseling)
Het zijn slimme dieren en je kan ze net zoals een hond trucjes aanleren. Zo kan je bijvoorbeeld je geit leren om mooi naast je mee te lopen of om te zitten of een pootje geven. Ze durven wel eens sluw te zijn om een koekje te pikken. Ze lopen zomaar eens langs je rug en ... pikken dan snel het koekje mee dat op de tafel lag. Geiten houden van hoogtes en ontzien niets of niemand om hoger op te raken. Dus als je je geit eens meeneemt in huis, let dan op je salontafel of eettafel!. Ze zijn erg grappig en kunnen soms rare kuren uithalen of zotte fratsen bedenken. Maar ze kunnen ook erg koppig zijn; als hij écht naar buiten wil, zal hij zeer snel tonen dat hij buiten wil door je een duwtje tegen het hek te geven. 

 

Bruintje en kids