Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Ganzen

De Gans 

In Nederland wordt voor het merendeel de Emdener gans gehouden. Het is een afstammeling van de wilde of grauwe gans, die vele jaren geleden in China gedomesticeerd is en vervolgens naar Europa werd gebracht.  In de natuur leven de ganzen in familieverband in vaste paren met nakomelingen. De tamme gans heeft een minder sterke familieband, hij is na een jaar al volwassen en maakt geen onderscheid tussen partners. De wilde gans paart in het water. Ganzen moeten en kunnen (met de nodige beschutting) buiten gehouden worden, voldoende water o.a. in de vorm van een plas of vijver komt hun gezondheid en welzijn ten goede.

In de natuur verzorgen ganzen zich zelf, de familie bekommert zich om elkaar. In gevangenschap is die zelfverzorging alleen mogelijk als er voldoende ruimte en mogelijkheden geschapen worden. De zorg voor de hygiëne, gezondheid en het welzijn is belangrijk. Verkeerde huisvesting en zorg kan snel verenpikken en kannibalisme veroorzaken. In de natuur voeden de ganzen zich met groenvoer. Ganzen worden steeds meer gehouden als goede bewakers van je tuin, ook zijn ze goede keukenafval-verwerkers. Ganzen kunnen wel meer dan 30 jaar oud worden.

Soorten 

Wij hebben twee soorten ganzen rondlopen:

De brandgans

BrandgansDe brandgans is pas sinds 1984 broedvogel in Nederland. Tot het oorspronkelijke leefgebied van deze prachtig getekende, compacte gans behoren allerlei richels op kliffen en heuvels op onherbergzame plaatsen als Spitsbergen, Groenland en Noord-Rusland. In Nederland vond de brandgans blijkbaar ook een leefgebied dat aan de behoeften voldoet, waarschijnlijk geholpen door de aanwezigheid van 'tamme' brandganzen die gehouden worden in parken en tuinen.

 

 

De boerengans

BoerengansTamme gans, boeren gans, witte gans, soepgans of een combinatie van deze namen; het is de naam van een bekende vogel die vaak voorkomt in parken en sloten. Ze zien er leuk uit, gakken gezellig maar zijn ook uitstekende wakers. Ze leggen 8 tot 15 eieren die niet allemaal uitkomen. Soms tref je wel 25 eieren aan maar dan blijkt dat er eieren bijgelegd zijn of dat twee nesten één geworden zijn.

 

 

Schuilgelegenheid

Een van de beste schuilgelegenheid is natuurlijke beschutting (door bomen en struiken). Naast deze kun je ook andere bescherming voorzien. Dit is voor een gans lichtjes anders dan voor een eend. Ganzen leven liever vrij dan eenden. Eenden zullen sneller een gesloten hokje betreden, terwijl ganzen al snel tevreden zijn met een plaat die hun beschermt tegen de winterwind of tegen de zomerzon.

De verzorging

  • Je hebt zeker een vijver(tje) nodig waar de ganzen in kunnen zwemmen, dit is ook belangrijk voor de voortplanting (zie voortplanting).
  • Het water van dit vijvertje moet wel regelmatig ververst worden, anders krijgen de ziektekiemen alle kansen, vooral in de zomer. 
  • Een gans kan je over het algemeen graan, keukenafval (allerlei groenten en sommige fruitsoorten) geven. Waaronder bv. sla (lievelingsvoedsel) maar ook andere groenten zijn welkom zoals andijvie, spinazie, witloof en ook paardebloemen. Ook moet je regelmatig het drinkwater verversen, dit moet zeker in de winter omdat er dan ijs op het water word gevormd.
  • Het graan kan je het best in een bakje met water gooien, dit zou gemakkelijker zijn voor de gans om het graan op te eten. 
  • Ook is belangrijk dat in de zomer de ganzen een beetje schaduw hebben. En in de winter een beschut plaatsje tegen de wind. Ganzen verblijven vrijwel niet graag in een hok, maar met behulp van wat rietmatten en stro kan je het de ganzen al naar hun zin maken. 
  • Ganzen hebben wel wat ruimte nodig, af en toe doen ze eens "zot" en crossen ze rond op hun domein, als de ganzen een kleine plaats hebben om in rond te lopen zal er binnen enkele weken bijna geen gras meer groeien, ze eten het op en trappen het plat, zeker in het regenseizoen kan het dan wel een slijkboeltje worden.
  • Ganzen lijken uitstekende grasmaaiers te zijn, ik heb wel eens gehoord dat 3 ganzen gelijk zijn aan 1 koe. 
  • Normaal gezien gaat een "tamme gans" niet vliegen, dit telt alleen voor de "wilde gans".
  • Het is niet verstandig om op beperkte oppervlakten meer dan één gent te hebben. Vooral in het broedseizoen delft er altijd één het onderspit.