Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Ezels

De Ezel

Twee nieuwe dames

Onze vorige ezel Rommie kwam bij ons in 2004 en verveelde zich vaak en vond het dan leuk om hapjes uit bezoekers te nemen, die hier minder gecharmeerd van waren. Wij hebben hem daarom moeten inruilen en zijn sinds november 2008 de trotse eigenaren van 2 ezels genaamd Ellie en Sylvia. Ellie is geboren op 19-04-2008 en Sylvia op 22-04-2008, dus je ziet het hadden wel bijna zusjes kunnen zijn. Ze waren in het begin nog wat schuw en onwennig maar ze voelen zich ondertussen aardig thuis bij ons. Voor Rommie is een goed tehuis gezocht waar hij zich lekker uit kan leven met karretjes voorttrekken.

 

Wist je dat

  • een gecastreerde ezel officieel een oen of kluns heet
  • de ezel een bedreigde diersoort is
  • een ezel 20 jaar oud kan worden en in gevangenschap zelfs wel 40 jaar!
  • een ezel zijn territorium afzet door overal hoopjes mest neer te leggen
  • alle ezels afstammen van de wilde ezel in Noord-Afrika
  • de witte snuit van de ezel een 'meelsnuit' word genoemd
  • in de oudheid de melk van een ezelin werd gebruikt als medicijn of als schoonheidsmiddel
  • als er gevaar dreigt,een ezel stokstijf blijft staan,in plaats van hard weg te rennen

Geschiedenis van Ezels

Ezels zijn al heel lang gedomesticeerd, dit betekent dat de mens dieren door selectie en fokken zodanig van eigenschappen verandert dat deze steeds meer aangepast raken aan het leven dichtbij en in dienst van de mens. Tussen de 6000 tot 12000 jaar geleden. In het begin werden ezels vooral als voedsel gezien totdat de mens er achter kwam dat de kracht van de ezel hun goed te pas kon komen in het dagelijks leven. De ezel is eeuwen lang zeer belangrijk geweest voor de mens. De ezels zorgden voor vlees, Vacht en transport. Tegenwoordig worden de ezels in Nederland alleen nog maar als gezelschapsdier gehouden. In 3e wereldlanden zijn ezels nog steeds zeer belangrijk voor de bevolking. Voor meeste gezinnen is de ezel hun enige bron van inkomsten. In Nederland worden ezels steeds populairder als gezelschapsdier. Alle ezels stammen af van de wilde ezels. Er leven nog 2 soorten wilde ezels. De Somalische wilde ezel en de Nubische wilde ezel Onze tamme huisezels hebben eigenschappen van beide ezelsoorten.

Huisvesting

Een ezel is een kuddedier en houdt er daarom niet van om alleen te staan. Hoewel sommige ezels het perfect naar hun zin hebben alleen, hebben de meeste ezels toch behoefte aan gezelschap. Uit ervaring hebben we gezien dat het waar is, dus daarom hebben we nu twee ezels en hopen dat de dames het erg naar hun zin zullen hebben. Een ezel voelt zicht het prettigst als hij of zij dag en nacht op de wei kan lopen. Ezels kunnen ook op stal gehouden worden maar dan moet deze wel ruim genoeg zijn. Als ezels dag en nacht op de wei lopen dan moet het wel een groot weiland zijn. Ze hebben veel ruimt nodig.Zorg ervoor dat het weiland een goede afscheiding heeft en vooral dat deze ook veilig is voor de ezel. Er zijn nog meer goede omheiningen voor een ezelweide maar gebruik in ieder geval Geen prikkeldraad. Dit kan de ezels gruwelijk verwonden. Een ezel die op het weiland staat heeft ten alle tijden een schuilstal nodig. De schuilstal moet de ezel kunnen beschermen tegen neerslag,wind en zon. Een goede schuilstal is aan 3 kanten gesloten of geheel gesloten met een deuropening waar de ezels doorheen kunnen. Belangrijk aan de schuilstal is dat hij veilig, tochtvrij en droog is. In de schuilstal kun je een hooiruif/hooinet en voerbak ophangen voor als de ezel bijgevoerd moet worden. In het weiland moet altijd een water aanwezig zijn. Ezels drinken +/- 18 Liter water per dag. Het is verstandig om een stukje beton of tegels in het weiland aan te leggen. Als het weiland dan erg drassig wordt kunnen de ezels daar droog staan. Als het weiland echt veel te nat is kun je je ezel beter op stal zetten. Vocht is namelijk zeer slecht voor de hoeven. Ook lopen de ezels het weiland dan kapot. De stal moet ruim zijn en goed beschermd tegen tocht. Tocht is heel slecht voor de ezel en kan een flinke longontsteking veroorzaken. De stal moet droog zijn, de ideale bodembedekking voor een ezelstal is een dun laagje zaagsel met daarboven een dikke laag stro  iedere dag moeten  de vieze/natte plekken en de mest weggeschept worden. En iedere week moet de stal helemaal uitgemest worden.

Voeding en verzorging

De voorouders van onze ezels leefden in een gebied met hoge temperaturen en een schaars landschap. De ezels leefden daar van ruwe grassen en onkruiden. Ezels zijn zeer sobere dieren en kunnen zich met weinig voedingsstoffen onderhouden. Te veel voer kan een ezel fataal worden. Het weiland hier in Nederland is daarentegen veel vruchtbaarder en het gras dat hier groeit bevat veel meer voedingsstoffen. Onze ezelinnetjes krijgen een klein beetje brokken, een wortel en voor de rest leven ze op stro, hooi en gras. Soms krijgen ze ook wat andere groentes, ze mogen niet te veel anders worden ze te dik. Verder moeten de Ezels ook geborsteld worden, de hoeven uitgekrabd, ontwormd en ingeënt worden.