Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Cavia soorten

| Algemeen | Soorten | Wist je dat | Verzorging |

Welke soorten hebben wij?

Gladhaar

GladhaarDe gladhaar komt uit Peru en is verder ontwikkeld in Engeland. De Gladhaar-cavia is de basis van alle andere caviarassen die er bestaan. Qua karakter is het een rustig dier, maar er kan nog behoorlijk wat variatie in karakters zitten.

Het is ook de meest voorkomende cavia in Nederland en de rest van de Wereld.

Als ras zijn ze in Nederland pas erkend vanaf 1954 in enkele kleurslagen, terwijl ze al sinds 1680 al aanwezig in Nederland waren.

De Gladhaarcavia is een stevige cavia met een niet al te lang type. De kop moet een Romeinse neus hebben (rond zijn) en de oren hangen af en staan dus niet omhoog. Het haar is 3 cm lang en ligt plat op het lichaam, er mogen geen warrels in het haar zitten. Ook moet de Gladhaar goed glanzen. Erkende kleurslagen (in NL) : Goudagouti, Solid-Goudagouti, Grijsagouti, Zilveragouti, Solid-Zilveragouti, Cinnamonagouti, Zalmagouti, Zwart, Chocolade, Lila, Beige, Rood, Goud, Buff, Crème, Saffraan, Wit (roodoog en donkeroog), Brindle, Schildpad, Driekleur, Driekleur chocolade, Hollander (agouti, zwart, chocolade en rood), Rus (zwart en chocolade), Tanpatroon zwart, Tanpatroon chocolade, Tanpatroon beige, Zilvervos (zwart en chocolade) en Dalmatiner. Tevens zijn een aantal kleuren in Satijn erkend, namelijk Rood, Goud, Buff, Crème, Wit roodoog en Rus (zwart).

Rus

RusDe Rus is al een oud caviaras dat nu weer meer in de belangstelling komt te staan. De oude benaming voor dit ras is Brandneus.

De Rus is een geheel witte cavia met een masker dat zwart of bruin kan zijn. Een masker is een gekleurde snuit. De oren, voeten en voetzolen zijn eveneens gekleurd Een Rus is geen tekeningdier want een tekening vererft nooit zuiver en dat is wel het geval met de Rus. Twee Russen brengen alleen maar Russen voor. Het masker moet rond zijn en niet te klein. De begrenzing tussen de gekleurde en de witte delen moet scherp afgetekend zijn. De ogen zijn altijd rood. Russen worden wit geboren; het duurt ongeveer vijf maanden voor de aftekeningen ten volle ontwikkeld zijn. Er zijn ook Russen met satijnfactor.

 

 

Rex

RexDe Rex is een ras dat nog niet zo lang bestaat, maar dat al heel erg populair is.

De Rex-cavia heeft kort haar dat kroezig is. Het haar is vrij stug, voelt veerkrachtig aan en staat van het lichaam af. Het haar moet dicht ingeplant zijn. Het haar op de kop en buik is korter dan op de rest van het lichaam. Rexen komen voor in de kleuren rood, wit en zwart, maar ook in driekleur. Er zijn ook Rexen met een satijnfactor, een Agoutikleurslag en een Rex met Rusuitmonstering. De Rex is ontstaan in Engeland.

Jonge Rexen krijgen pas als ze ouder worden de typische Rexbeharing.

 

 

Borstel

De borstelhaar is een oud caviaras dat ongeveer tegelijkertijd ontwikkeld werd met de langharigen, een ander oud caviaras. De Borstelhaar dankt zijn naam aan de rozetten die ervoor zorgen dat de vacht er borstelig uitziet. Er moeten aan iedere kant van het lichaam vier rozetten zitten. De rozetten moeten zo symmetrisch mogelijk geplaatst zijn. Ze moeten ook rond zijn en zo groot mogelijk. Het midden van een rozet moet ook behaard zijn en de haren dienen van het midden van de rozet naar buiten toe te lopen. Waar de uiteinden van de rozetten elkaar raken, ontstaat een kam. Doordat het haar stug en halflang is (ongeveer 3,5 cm), blijft de kam rechtop staan. Een rozet op de neus zorgt ervoor dat de cavia beter scoort op wedstrijden, net zoals bakkebaarden aan weerszijden van de kop. Borstelharen zijn er in de kleuren rood, wit, zwart, driekleur, bonte, brindle, schilpad, agouti en schimmel. Er zijn ook borstelharige cavia's met satijnfactor. De Borstelhaar werd in England ontwikkeld.

De Agouti

De vacht van de Agouti lijkt veel op de vacht van de wilde cavia. De vacht van Agouti's lijkt wel gespikkeld te zijn. Dat is de 'ticking'. Dit houdt in dat de dekharen van de vacht niet één kleur hebben, maar verschillende kleuren. Als je één haar bekijkt, zie je dat deze afwisselend een lichte en een donkere kleur heeft, alsof er bandjes om de haar zitten. Die afwisseling van kleuren zorgt voor de typische Agouti-vacht. Dekharen zijn de zichtbare haren. De haren die dicht tegen het lichaam aanliggen, hebben een andere kleur dan de dekharen: dat is de onderkleur. De vacht aan de onderkant van een agouti cavia heeft één kleur, de onderkleur: deze vacht is zachter, en vaak ook is de kleur matter. Er zijn verschillende soorten agouti's, oftewel verschillende kleurslagen:

  • Cinnamon-Agouti, Cinnamon is het Engelse woord voor kaneel. Cinnamon-Agouti's hebben dan ook een ticking die kaneelkleurig is. De dekkleur is zilverwit, net zoals de buikkleur. De oren en voetzolen zijn lichtbruin, de nagels zijn bruin. De ogen zijn donkerbruin.
  • Goud-Agouti, heeft de meest oorspronkelijke kleur van alle caviarassen - uitgezonderd natuurlijk de wilde cavia! Maar van alle gedomesticeerde en ontwikkelde rassen komt de Goud-Agouti het dichtste bij de oorspronkelijke caviakleur. De dekkleur is diep warm roodbruin met een zwarte ticking. De onderkleur is diepbruin zonder ticking, de basis van de haren is blauwzwart. De nagels, oren en voetzolen zijn zwart. De ogen zijn donkerbruin.
  • Grijs-Agouti, heeft een lichtbruine kleur met een zwarte ticking. De buikzijde heeft dezelfde kleur maar dan zonder ticking. De nagels, oren en voetzolen zijn zwart. De ogen zijn donkerbruin.
  • Zalm-Agouti
  • Zilver-Agouti
  • Andere kleurslagen die sporadisch voorkomen zijn Citroen-Agouti, Créme-Agouti. Er zijn ook satijn Agouti's.

Bij de Woid hebben we de:

Zalmagouti

Agouti zalmDe Zalm-Agouti heeft een zilverwitte dekkleur met een lilac ticking. Lilac is het Engelse woord voor lila. De buikzijde is zalmkleurig. De oren en voetzolen hebben geen pigment en zijn dus roze of vleeskleurig. De nagels zijn hoornkleurig. De ogen zijn helderrood.

 

 

 

 

 

Zilveragouti

Agouti zilverDe Zilver-Agouti heeft een zilvergrijze dekkleur met een zwarte ticking. Omdat de Zilver-Agouti een bepaald gen niet heeft, kunnen zij niet, zoals de Goud-Agouti en de Grijs-Agouti, de kleur rood of geel aanmaken, maar hebben zij in de plaats daarvan wit. De nagels, oren en voetzolen zijn zwart. De ogen zijn donkerbruin.

 

 

 

 

C-H Teddy

C-H TeddyDe Zwitserse Teddy of CH-Teddy is een ruwharige cavia die geen rozetten mag hebben. De vacht moet een lengte hebben van ca .4-6 cm, over het gehele lichaam gelijkmatig lang zijn en van het lichaam afstaan. De buikbeharing moet licht gekruld zijn. Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht iets korter zijn. De CH-teddy moet een krachtig gebouwd lichaam hebben met brede schouders. De kop moet relatief stomp zijn met het liefst ver uit elkaar staande ogen, die groot en glanzend zijn. De oren zijn hangend en welgevormd. Een kruintje op de kop komt bij enkele jonge dieren voor. Dit is meestal niet meer te zien als zij volgroeid zijn.

De Zwitserse teddy is iets groter dan de gladhaar cavia en heeft een rustig karakter. Het is moeilijk deze dieren volgens de standaard te fokken: zelfs als men twee zeer goede dieren met elkaar kruist, hebben niet alle jongen de juiste beharing van de Zwitser. Dit wijst erop dat het ras nog erg jong is, en er nog veel weg moet afgelegd worden om het ras te bestendigen.

Een eigenaardigheid van dit ras is het veranderen van de beharing. Voor de dieren volwassen zijn lopen ze verschillende fasen van ontwikkeling door. Wanneer ze in de rui zijn, zien ze eruit alsof het hybriden zijn, maar wanneer de beharing terug volgroeid is, is het resultaat meestal beter dan voordien! Soms zijn er echter dieren die na deze eerste verharing nooit meer een optimale Zwitser beharing terugkrijgen. De typische beharing is het best te merken rond 4 à 5 maand en daarna wanneer de dieren volwassen zijn. De zeugjes verliezen bij en na de dracht meestal een groot deel van hun haarkwaliteit. Tijdens het zogen wordt de beharing veel dunner en korter, en soms komen zelfs kale plekken op zekere plaatsen voor. Om er weer bovenop te komen hebben ze een rustperiode van 2 tot 3 maand nodig. Meestal komt de beharing dan nog mooier dan voorheen. Enkel bij volwassen dieren kan men de beharing optimaal op lengte, krulling en stugheid beoordelen.

Engels gekruind

Engels gekruind

Land van oorsprong is de Verenigde Staten (Crested), het is onbekend vanaf wanneer ze erkend zijn in Nederland. Het is onbekend wanneer en hoe precies de Engels gekruinde cavia is ontstaan.Wat wel bekend is, is dat het een dominant overervende mutatie is. Een Gekruind dier gekruist met een Gladhaar, kan dus Gekruinde dieren geven. Deze kruising wordt dan ook veel toegepast, zolang dat natuurlijk wel met Gladharen is, omdat de Gekruinde cavia alleen erkend is in Gladhaar.

De Engels Gekruinde cavia is een Gladhaarcavia met 1 enkele kruin (of rozet) op het voorhoofd, net voor de oren en tussen de ogen. Bij de Engels Gekruinde cavia heeft de kruin dezelfde kleur als de rest van het lichaam; het is dan ook altijd een eenkleurig dier. Verder is het dier gelijk aan de Gladhaar, enkel de kruin is het enige verschil. De Engels Gekruinde cavia is qua karakter en grootte te vergelijken met de Gladhaarcavia.

De erkende kleurslagen (in NL) zijn : alle erkende agouti- en eenkleurige kleuren als bij de gewone Gladhaar