Openings tijden

Zomertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-17.00

 

Wintertijd

ma-vrij van 09:00-16:00

za-zo van 10.00-16.00

 

Bij aanwezigheid van dierverzorger/ vrijwilliger.

Login Form

Ben je vrijwilliger op De Woid en ben je op zoek naar het rooster of ander informatie, log dan hier in.

Aquarium


Natuur
In de natuur is alles goed geregeld. De zon geeft licht en warmte en de regen voert vers water aan. Alle poep en dode resten worden door bacteriën en microörganismen, die op de bodem leven, afgebroken en spoelen weg. Behalve vissen leven er nog veel meer dieren in hetzelfde ecosysteem, zodat er een constante aanvoer van voedsel is. Omdat een aquarium kunstmatig is, moeten deze natuurlijke processen op kleine schaal ~Qop het droge~R worden nagemaakt.

Licht
Omdat de vissen uit warme gebieden op aarde komen, moet het water constant verwarmd worden tot zo~Rn 25 graden. Verder is het aquarium gevuld met turf, rivierzand, grind, stenen, kienhout en waterplanten. Op deze manier wordt de natuurlijke leefomgeving van de vissen zo goed mogelijk nagebootst. Het licht komt van de speciale UV-lampen die in de kap van het aquarium zitten. Twee stuks, 1 voor het nabootsen van zonlicht voor de planten, en 1 voor het simuleren van maanlicht, om de kleuren van de vissen beter te kunnen zien. De lampen werken op een tijdschakelaar, die er voor zorgt dat ze vanzelf op de juiste tijden aan en uit gaan. Zo is het voor de vissen net alsof de zon opkomt of ondergaat.

Water
Om het kunstmatige wereldje schoon te houden werken twee speciale filterpompen dag en nacht om het water te zuiveren. Ze vervangen samen ongeveer 10 liter per minuut, zodat al het water in de bak binnen een uur schoongemaakt is. In deze filters leven bacteriën die het vuil dat in de filters achterblijft afbreken en verteren. Ook wordt er geregeld oud water vervangen met vers water en het water dat verdampt wordt aangevuld.

Voedsel

Het voer voor de vissen komt uit een voeder-apparaatje dat boven het water hangt. Dit handige apparaatje werkt net als een klok, alleen heeft het in plaats van wijzers een ronde schijf met vakjes. Onderin elk vakje zit een gat, waar het voer door heen kan vallen wanneer de schijf boven het water gedraaid is. Zo krijgen de vissen elke dag 2 keer een vakje met voer. Het voer bestaat uit gedroogde rivierkreeftjes, muggenlarven, tubifex en andere waterdiertjes. Voor de bodemvissen zitten er in de vakjes tabletjes met samengeperst voer die snel naar de bodem zinken.

Planten
In het gezeldschapsaquarium groeien planten uit verschillende werelddelen door elkaar, om zo alle vissen een stukje van hun natuurlijke situatie te bieden. Dit kan wel eens voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer er vissen zijn die een bepaalde plant opeten. Wil je nog wat planten overhouden in je bak, dan moet je daar dus op letten bij de aanschaf van zowel plant als vis. Als de planten te groot worden of gaan woekeren, moeten ze worden gesnoeid. Dit kan niet met een schaar, anders komen er roest en ziektekiemen in het water. Waterplanten zijn zachter als droge planten en kunnen meestal gewoon met een vingernagel worden gesnoeid. De turf die onder het grind zit zorgt voor voedingstoffen en het speciale UV-licht hebben de planten nodig om zuurstof mee te maken voor de vissen.

Ziektes en preventie
Omdat de vissen eigenlijk niet in het koude Nederland horen, hebben ze hier in het aquarium een grotere kans op ziektes dan in de natuur. Er zijn een hoop manieren voor ziektekiemen om de vissen te besmetten. De meeste komen door vieze handen of stof in het water terecht. Ook hebben nieuwe vissen en planten uit de winkel vaak ziektes bij zich. Daarom is het belangrijk goed te kijken naar de omstandigheden van aquaria en dier op de plek van aanschaf. De gezondheid van de vissen zelf is het belangrijkst. Ondervoede, sloom ogende vissen zijn vatbaarder voor ziektes als gezonde dieren. Een hoop problemen kunnen echter worden voorkomen door eenvoudige routine zoals de handen te wassen met heet water en niet met zeep (anders komt de zeep in het water en krijgen de vissen het binnen), het kraanwater ontkalken met preparaat, schone spullen gebruiken die alleen voor het aquarium worden gebruikt (emmers, gieters, netjes enz.), dode dieren en plantendelen op tijd uit de bak verwijderen en regelmatig het water deels verversen. Voor de meeste bekende parasiten en ziektes bestaan speciale medicijnen, maar lang niet alle werken even goed. Dit kan per aquarium sterk verschillen en wordt ook bepaald door andere factoren, zoals de zuurgraad (pH) van het water en de grootte. Soms moeten er verschillende kuren geprobeerd worden voordat het effect heeft. Hierbij is het verstandig om advies te vragen aan ervaren personen of deskundigen.

Levend schilderij
Zo zie je maar: een aquarium is geen meubel dat je neerzet en geen omkijken meer naar hebt. Het kost een hoop tijd, geld en moeite om de natuur behoorlijk te imiteren. Maar als alles eenmaal stabiel is, dan onderhoud een goed aquarium grotendeels zichzelf. Hoe groter de bak, hoe groter de zelf-zuiverende werking. In de natuur heeft alles heeft een kringloop, waarin dieren en planten leven, doodgaan en weer geboren worden. Als er jonge vissen geboren worden of de planten gaan bloeien, dan is dat een goed teken. Dan is de nabootsing van de natuur gelukt! En dan is het des te meer genieten van het resultaat: een blik in een mini-wereld dat als een levend schilderij beweegt en groeit.

Komt dat zien: de Amazone in het klein op kinderboerderij de Woid!

Voor vragen of suggesties? Neem contact met ons op.